måndag 13 maj 2013

Världens längsta Barcelona inlägg

Hola Amigos!! :-)

Hemma igen efter härliga dagar i Barcelona tillsammans med systern min.
Vilken härlig stad och en stad jag måste åka tillbaka till igen, man har ju inte hunnit med att se allt.
Vi har skrattat så tårarna runnit, vi har ätit så våra magar har varit nöjda, vi har druckit goda drycker så fnittret har bubblat inom oss, solat då solen har tittat fram mellan molnen, gått många mil och ja, bara haft det bäst!! :-)
Vilka upplevelser ska jag börja att berätta om? Jag tror jag börjar med shoppingen. :-)
Vi hann inte med att gå bland alla tusen butiker som fanns gömda i smala gränder ( en av anledningarna att få åka tillbaka ), för på stora shopping gatan fanns nästan bara stora kända märken och dem är man inte lika intresserade av.
Det började sådär för mig på dag 1. Efter att vi lämnat hotell receptionen och fått med oss en karta med inringade ställen och områden som vi var sugna på att besöka dessa dagar. Och fått stränga order om att hålla i våra väskor då det fanns många ficktjuvar, så  var det lagom för min blixtlås på min väska att lägga av. Var sådär kul att gå med en full väska helt öppen så man såg hela innehållet i den och med tanke på de "professionella ficktjuvarna" som härjade så var mission 1 en ny väska och det var pronto. Såg en väskaffär som jag slank in i efter vi börjat vår promenad i 3 minuter och hittade en och slog till, Linda stod som en fågelholk och fick fram:
-Det var den snabbaste väsk shoppingen jag har varit med om!!
Ja, inget velande där inte och stuvade om mina saker till den nya väskan och stängde och kände mig redo för att börja om. ( Måste säga att jag är super nöjd med min väska och såg inte en enda väska som var finare än den jag hade köpt, ha vilket bra kap!! )
Sedan har vi spridit ut vår shopping på alla dagarna, det har blivit skor ( såklart ), byxor och smycken i våra påsar. Vi var nöjda! Check!



Sedan har vi ju det här med maten!! Herregud, jag kan skriva långa rader om det. Men jag ska ta med någon upplevelse här.
Det är ju tapas överallt, tapas, tapas, tapas. Det är det som gäller och vi har ätit utsökta tapas. Det trevligaste är om man får plats i baren och äta sina små rätter där medan man ser hur personalen jobbar och dukar fram den ena goda tallriken efter den andra till alla som är hungriga på tapas. Vi har också druckit väldigt goda viner, mycket vitt vin som har varit fantastiskt gott.


Sedan har vi ju matmarknaden som är som en dröm att gå i. Det är slamrigt, bästa delikatesserna hänger och ligger överallt i många stånd, dofter som är sagolika och en fröjd för ögat. När vi gick där inne och sa till varandra:
-Kolla där och mmmmmm...gud vad gott det ser ut, och hade mungiporna uppe vid öronen så bestämde vi för att äta vår lunch på ett av ställena. Folk köade för att få en pall vid baren och vi förstod efter ett tag att det gällde göra sig hörd och synas för att få plats. Så vi dök in i kön och jag anmälde mig med mitt namn och el Hombre sa att det var väntetid på ca 25 minuter. No problemas sa vi och väntade gäääärna på våra sitt platser.
Och rätt som det var hörde jag i allt muller:
- Lotta, Lotta!!
- Aqui!! Ropar jag med handen i luften. Och vi blir visade till våra platser.
Vi beställde in en tallrik ensalada gambas som var en "dagens" och var så fräscht och gott. Räkor och scampi som låg i en god vinegrett med olika paprika sorter. En tallrik grillade grönsaker, också i vinegrett och en tallrik almejas. Absolut en av mina favoriter. Snäckor /clams. Mums! Bröd att sedan skrapa tallriken med. Till detta drack vi givetvis dryckernas konung i Spanien och som verkligen flödar i Barcelona, vi pratar Cava ( champagne ). Härligt, lyxigt och gudomligt!!
Färskpressade juicer kunde man ta med sig efteråt från ett annat stånd och vi hann smaka både mango/jordgubb och vattenmelon juice. Gott,gott,gott!!
















Och när vi ändå är inne på cava, så var det ju några cava-barer som vi bara var tvungna att prova. Vi hade läst på innan vi åkte till Barcelona. Och en annan upplevelse som vi fick möjlighet att prova två gånger var ett litet ställe, "ett hål i väggen" som var ruffigt, trångt och överbefolkat. Man kom in i en annan värld än den som var utanför på gatan. :-) Man kunde välja mellan olika cava glas och priset var galet. 1,30 euro för ett glas ( halvt dock, men otroligt goda glas att dricka ur ). Ingen cava utan tapas till var dealen. Den dealen var helt okej, för i taken hängde korvarna och skinkorna och manchego osten har aldrig smakat godare. Så lufttorkad skinka, god tunn salami och andra spanska delikatesser kom ut på fat och med tandpetar behållaren sidan om. :-) Man stod som packade sillar och det beställdes från höger och vänster och det balanserades cava glas över huvudet på en och är du rädd om dina kläder och skor är detta stället inget för er.




Ett annat trevligt tillhåll, var en liten bar med som låg vid ett av "plazorna" och som hade fina viner. Det som jag tyckte om var att man kunde beställa ett glas på 9 cl och 14 cl och kunde då smaka på mer än ett vin som den kunniga personalen plockade fram efter tycke och smak. Detta stället stannade vi också till på mer än en gång och då bjöds det också på live musik från några som gärna ville tjäna en slant och få upp stämningen från oss som satt eller stod.





Vi trotsade också vädret varje dag genom att besöka stranden på eftermiddagarna. Det var mulet men när solen väl kom fram så blev det varmt och skönt. En eftermiddag somnade vi t.om på våra medhavda saronger. Härligt! Det enda ljud man hörde från stränderna på Barcelona var:
- Mojito,mojitooo, beer, Cold beer!
Annars hör man alltid:
- Melonas,melonas. Fanta,coca-cola!! :-)
Nu kan det ju tyckas att vi har bara druckit och ätit hela tiden men så är inte fallet, vi har gått många steg med våra små fötter och jag orkar inte räkna ut km/mil, men många har det blivit ( bästa sättet att se en stad är att gå och då måste man ha dryckes pauser och mat i magen såklart ). Vi har även åkt buss, taxi och metron. Men en dag bestämde vi oss för att hyra cyklar, vi ville ut och kika på ett annat område och då var en cykeltur ett perfekt val ( lite Gaudi byggnader ). Så vi valde en turkos och en rosa cykel och for iväg i storstaden med dessa fordon. Väldigt roligt och väldigt härligt. En riktig dagsutflykt blev det!





Vår cykeltur avslutade vi genom att cykla ner till stranden och kallt var det den dagen. Vi satt med jackor och tog en caffe macchiato på en uteservering och plötsligt sprack himlen upp och solen tittade äntligen fram , den efterlängtade solen , ja, då var vi ju bara tvungna att beställa in en kanna sangria som vi satt i 2 timmar och smuttade på och tittade på folk och skrattade. Finns det något mer avkopplande än att bara sitta i härligt väder och titta på folk och småprata lite och sedan är det aldrig dumt med något gott i glasen. :-)



Ja, vi hann med en hel del och jag har haft så roligt och det har verkligen varit en super resa. Tack Linda för alla roliga skratt, upplevelser och syster tid! Puss puss










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar