torsdag 13 juni 2013

God fiskrätt och fest dag

Idag var första dagen med lite regn och då fanns det inga fler ursäkter än att städa vår lilla tvättstuga som är överfull med saker och som har hängt över mig i flera veckor ( månader ). Allt verkar hamna där och det är ingen fröjd att tvätta och hänga upp kläder när man måste vara en aning akrobatisk av sig ( och det är man inte längre ). Men nu, nu fanns där plötsligt en tid för detta städande och jag som vanligt gick in för det med 100% OCH det börjar banne mig likna något och tippen nästa. :-) Nya regler för alla som bor i hushållet. INGA saker får läggas "så länge" i detta ny städade rum, inga små bilar eller andra leksaker får puttas in bara för att dörren står öppen och när man ska leta efter nya kläder( och det första plagget inte passade "lill herren " och man har tagit ner alla kläder från strecket till man tillslut hittade något som "passade") så får man försöka hänga tillbaka det så gott man kan så inte man har en ny klädhög på golvet. Vi får se hur länge detta varar ( inklusive mig själv då ). :-)
Efter detta lilla projekt så hämtade jag och Tilde Theo på dagis. Det hade varit fest hela dagen på dagis med dans, ansiktsmålning ( för de som ville ), sagoläsning i myshörna och dukat med långbord. Lite avskedsfest för alla 6-åringar som ska sluta för att börja i skolan nästa termin. Och det blev minsann inte mindre fest efter  dagis. Vår ICA butik har renoverat om i sina lokaler och hade invigning idag. Jo minsann, det var välkomstdricka, två killar med gitarr gick och sjöng och spelade för alla gästerna, prinsesstårta och kaffe till alla kunder i butiken och utanför stod dem och grillade korv. Mycket trevligt och vi träffade på massa dagis kompisar och andra kändisar, så efteråt blev det lite spontan besök hemma hos oss, kompisen Lova och hennes lillebror och mamma var här och lekte. Alltid lika roligt att ses.
Det var glada och trötta barn nu ikväll.
Måste tipsa om en god vardags fiskrätt som vi åt igår. Hittade ett recept på torskfilé.
Receptet är för 2 personer, så jag ökade på efter tycke och smak och person.

300 g torsk
1 msk havs salt
2 msk hackade örter timjan,slätbladig persilja ( jag tog bara persilja )
1 tsk curry ( uteslöt jag, då curry inte tillhör min favorit krydda. Hade dock lite gurkmeja istället )
2 cm skivad färsk ingefära
1 tsk chili ( jag tog lite cayennepeppar )
1 tsk spiskummin
1 msk tomatpuré
2 skalade morötter i bitar
1 skalad palsternacka i bitar
1 skalad persiljerot i bitar
1/2 skivad fänkål
1 liten knippe vårlök
1 tomat
3 dl fiskbuljong samt
3 dl hönsbuljong
några droppar citron
Ev en klick aioli ( Hade inte vi )

Gnid in torsken med salt och låt rimma i kylen ca 2 timmar. ( Man kan hoppa detta )
Fräs curry,ingefära,spiskummin och chili i olivolja i en stor gryta. Klicka i tomatpuré.
Låt de grovskurna grönsakerna fräsa med några minuter. Häll på buljongen.
Låt koka under lock ca 15 minuter tills grönsakerna börjar mjukna. Lägg i den grovskurna tomaten, samt vårlök i bitar.
Smaka av buljongen med havssalt och några varv med från pepparkvarnen. Tänk på att du får mycket sälta från buljongen så ta det lugnt med saltet.

Skölj torsken i kallt vatten. Skär torsken i grova munsbitar och lägg ned överst i grytan tillsammans med örterna. Låt det sjuda försiktigt ca 4 minuter eller tills fisken är färdig.
Pressa i några droppar citronsaft.

Servera i djupa tallrikar ( vi hade ris till ).

Och nu i dessa härliga sommar tider så får man verkligen frossa i alla goda bär och frukter. Mums tycker hela familjen.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar